Let it rain

Det regnar. Det är höstregnen som börjat. Nu kommer det regna ända tills det övergår i snö och då börjar det om igen, om än inte lika frenetiskt. Allt blir blött. Halsduken klibbar sig fast och jag bevittnar att min jacka blir en hel vinter äldre på bara några timmar. Ullen krullar ihop sig i avsmak och lämnar stora tovor på axlarna. Som ett minne. Ändå måste jag gå till jobbet. Det borde vara en mänsklig rättighet likvärdig vilken som helst att sitta inne och titta färdigt på Music & Lyrics.

Vad gjorde man innan tropisk frukt i november? Man åt grå mat i grå timmerstugor. Jordig potatis, frostskadad svamp och beska lingon. Jordens mat, de mossiga stenarna och skogstjärnarnas mat. Mörkrött, vilt kött och inlagda, sträva hjortron.


//


Carin

Min kläder ramlar aldrig sådär nonchalant som på riktigt, riktigt smala tjejer. Varför har smala tjejer tajta kläder - alls? Det är skitfult. Men min brorsa har väl bra klädstil, sa Micke igår. Den karln har så tighta kläder att han ryggar upp en puckel i nacken för att inte visa magen när han står upp. Hans manlighet ligger till vänster i Lee men höger i Acne. Jag ska inte behöva veta sånt. Hans jacka skulle passa mig utmärkt, jag är avundsjuk. Lindebergs MC från förra vårsäsongen. Sjukligt tight. Och för tjejer. Usch, det är vedervärdigt. Jag tänker istället på Carin Westers luftiga, rörelsevänliga och nonchalanta design. Varför klär sig inte alla som är smala så? You have'nt seen the light I tell you.


Idag är det lön. Det är sant. Det är också därför Carin upptar min tankar mer än vanligt.


Julgranspyntet på dinner-party

Jag har just uppdaterat min facebook-status till att jag är en excelbabe. Jag är trött på det. Jag är en excelhäxa eller något annat med klang av att jag är så förbannat trött på att göra saker som jag aldrig varit ämnad till. Jag säger som den där tjejen i topmodel som slutade högstadiet i våras eftersom det "fanns större planer för henne"; det finns större planer för mig än budgetarbete. Much bigger.

Och jag är så ful! Jag är julgranspyntet igen. Jag är halmbocken som stått ute på Kirstens tomt tills det blivit juni. Den är mörk och möglig av allt snöglopp, alla kalla vårvindar och saltet från bilarna och plogdrivorna. Jag är den där girlangen med lysdioder som slutat fungera, men som ändå blivit en del av året-runt-inredningen. Jag är de allmänna julbordens sista timmar, utförsäljningen av paketsnöre, en dumpningsplats för avklädda barrträd.

Ikväll ska pyntet på middagsbjudning. trött, påsig, hängig och missnöjd. Excel ska följa med. Oinbjuden.

//

akrylkvinnor

Men vissa dagar liksom. Är det som förgjort att vara chefig och sprudlig av ljusa idéer. Mina byxor skär in på ett sätt som förmodligen kommer att ha drivit mig till vansinne långt innan det är okej att bryta upp. Jag vill ha kaffe i en stor mugg, stor halsduk (check) och mysbyxor i velour (uncheck).


Nu ska jag skriva om ljuva dofter för honom och henne. Och herregud, jag måste göra lista över Göteborgsmedier. De flesta av mina arbetsuppgifter skulle kunna utföras av niondeklassare. De uppgifter som niondeklassare inte skulle kunna utföra har inte jag heller kompetens att utföra. Jag sitter inte här för att jag gått i skola, utan för att jag är Ernas doter och inte har något behov av att bli älskad av kvinnor som jag ändå ser ner på. Beiga lantisjournalister behöver inte förstå mig och mina väskor. Och ja, jag känner uppriktigt sagt ett förakt för deras akryl från KappAhl. De är bittra 27-åriga tanter som turas om att sätta upp lappar i köket om att den ena eller andras mamma minsann inte jobbar här. De har slutat gå på krogen för de är för gamla och de har aldrig högklackat längre för de har ont i knäna. De gör egna smycken av färdiga kit från Panduro Hobby och de köper duschcremer från Eldorado.


Den likgiltighet jag känner för akrylkvinnorna tar sig ibland mycket ocharmiga uttryck. Inte heller det bekommer mig. Ni rinner av mig.


allas inlägg heter måndag på måndagar

Måndag. Igen. Hur kan det gå så fort? Helgen rusar förbi. Jag älskar helgen. I lördag åt vi Thai, drack vulkaner i glada vänners lag och diskuterade lägenheter över ett hav av tidningar i söndagssängen. Därefter middag hos svärfar där man efter middagen får sträcka ut sig i soffan med nya Elle. Jo, det är ganska skönt.


Måndagen får jag bara genomleva. Jag längtar till kvällen. Amerikansk dumteve och clementiner.


//


Det är synd om mig

Jodå. Ute och skvimpade igår trots motvilja först. Ute till sena natten och det sista jag minns var Berns trappa vid halv fyra-snåret. Då ställde jag Mickes öl på pianot och drog hem karln. Han ligger här nu. Och sover. Han vill köpa en stuckaturerad trea i vasastan till oss. Tja...

Jag måste jobba. Det är synd om männskorna. Åtminstone om mig.

//

Kvalmig syrra till herr november är ute och regnar

Det här med höst. Jag ändrar mig hela tiden. Det regnar idag. Och inte det där kalla novemberregnet utan någon blaskig syster till densamma. Det är kvalmigt och obehagligt för det är fukt som tränger upp genom kappan och in i skarven mellan skjortan och jeansen. Sedan ligger det där i flera timmar och kan inte bestämma sig för om det är kallt eller kvalmigt hett. Och kläderna under kappan blir skrynkliga när jag cyklar för kappan knyts i midjan och det är som förgjort att jag strök skjortan inte mindre än två gånger imorse. Jag känner mig som julpynt som legat framme för länge. Dammigt och lite fett efter alla barnfingrar. Jag känner mig som ett golv efter en fest där folk spillt läsk som det fastnat damm och hårstrån i. Vem vill gå på krogen i det skicket? Nej, skicka hem mig med svansen mellan benen. Biff väntar därhemma. Och disk. Det är Idol på tv ikväll. Alldeles oberoende av vem som står vakt på Berns.


//


Svampbritta



Helg med familjen. Med svampplockning och hund. Med mammas mat och slamrande pannor. Med brasa i finrummet och tv. Promenader (ja, med lövsparkning) och ruggiga regnväder som drar förbi när man sitter inomhus och blir älskad. Det är det som är det varma innanför västen när novembervindarna sätter in på allvar. Älsket. Det som växer ännu starkare genom uteslutning av otacksamma vänner från det förgångna. Vi behöver inte dem, vi har ju össes.


När man kommer hem på kvällen väntar någon i mina rum. Någon har åkt upp i den skraltiga hissen och ligger i soffan och väntar. På mig. Tänt ljus har någon gjort. Och på spisen puttrar sådant som någon vet att jag tycker om. Film har det hyrts och superlativ sparats under ensamma kvällar. Jag är nog ganska fin ändå. Han sa ju det.



//



thank you master -s

http://www.youtube.com/watch?v=aff_zv76sCY



Oh, Lord how I want to be in that number!

I would do anything for love

Men hjärtat, vi har ju pratat om det här. Det är samma sak; hur jag behandlar min personal och hur du behandlar din. Att min personals misslyckanden är en direkt avspegling av mitt dåliga chefsskap är likställt med att mina tillkortakommanden är en direkt avspegling av dig. Och ditt vansinnigt dåliga ledarskap. Skicka dig själv på kurs. Rannsaka dig, inte mig. Jag är en ganska vettig person. Framför allt kan jag förstå att alla inte är som mig. Alla sprudlar inte iväg till jobbet på morgonen, alla vill inte göra karriär och alla vill inte offra sin fritid, sina vänner och sin familj för en juridisk persons fortlevnad. Det lärde jag mig fort. Det som var svårare var att lära sig att acceptera detsamma. Acceptera och handskas med personer som börjar stänga ned datorn fem i fem. Varför har inte han lärt sig det? Varför har inte han lärt sig att om arbetsgivaren är nitisk, blir medarbetaren nitisk. Om jag inte kan gå tidigare EN dag trots att jag jobbat 55 timmar på fyra dagar, då slutar jag att jobba 55 timmar. Då Facebookar jag på arbetstid och valet mellan den juridiska personen och juristen i den varma sängen. Han som gör maten och kliar på ryggen när Greys Anatomy är som mest spännande. Det valet är tämligen enkelt och ensidigt.


Ut nu, till hösten. Jag fryser redan.


//


Arlanda nästa

Ska du som chef få anställda att trivas på en arbetsplats är det inte att rekommendera att gå bakom ryggen, underminera och emotsäga alla former av svensk ärlighet. Han är en hemoröjd. Jag hoppas på alla sätt att den där pulserande ådern han ocharmigt nog har under ögat briserar snart. Imploderar.


Elisabeth, den första vinterkänningen är på gång. Det var överlämningen som nyhetsankaret gjorde till väderpresentatören imorse. Vintern är i Dalarna nu, det ska snöa i Sälen imorgon. Jag hade inte tänkt att beslutet att ta på sig ullkappa och handskar skulle bli så definitivt. Jag hade tänkt att jag skulle bära på handskarna under några veckor. I väskan för kalla kvällar. Jag hade tänkt att jag skulle kunna varva Rodebjer i ull och Carin Wester i bomull. Att sol skulle betyda Carin Wester.


Nej, när får man ett glas vin och lite ostkrokar på Arlanda?


regelmåndag

Jag vill fredagsmysa även på måndagar. Det är så befriande legitimt att slöa på fredagar, ha bomull i huvudet och converse på fotarna - inte högklackat. Det är okej, till och med på kundbesök. Det är okej att bryta mot balkongreglerna och spendera lite för mycket på ett par byxor man inte behöver.

På måndagar är inget sådant legitimt. Man borde jobba över, gymma av sig helgens dubbeldaim och lägga sig tidigt. Hur nu den ekvationen går ihop.

Att vara i det närmsta ett vrak redan på tisdag förmiddag är numera regel. Inte undantag.

//

hej då tube i färgen lena

Nope. Inga Tube. Ännu dyrare. Acnes senaste. Djupt, djupt blå. Höga i midjan och bootcut. S å c o o l a. Det kan man väl få skriva och säga om man lovar att inte ta bild på sig och publicera i bloggen? Om man lovar att inte göra pose och redovisa varenda nyckelring man har på sig. Snälla? Får man det?

tröstshoppa när höstmörkret är såhär oförsonligt är underskattat.

Jag ska ringa Loj nu. Och fråga om jag får nån mat idag. Jag vill inte vara själv.

//

Tube i färgen Lena

Nämnas skall att jag, Myzza och Kristin Hedberg var huvudnumret på nämnda Halloweenspektakel. Det säger mer om oss än om Idol dock.

Klappar mig själv på axeln hela måndagen för att jag inte var ute i lördags. Ja, man är en bättre människa långt framåt onsdagen.

Mina Tube i färgen Lena är det som bekymrar mig mest idag sedan jag är hyfsat befriat från hemoröjdchefens gliringar nu för tiden. Att behålla eller inte behålla, det är den dyra frågan.

//

Juryn måste väl skämta

Idolfinalerna låter som Stora Vallaskolans halloweenuppträdande anno 1998. Jo, det är sant. Fast med professionella ljudtekniker istället för Johan Ederer vid kommunala musikskolans mixerbord från 77. Han kunde hantera 4 av 377 skruvmojänger. 80 av dem var för gamla för att ens ha någon funktion för moderna högtalare.

Varför säger då Daniel Breitholtz saker som 'du är en stjärna'. Han skämtar väl? Och varför gråter Kirshi i varenda program. Ni får väl betalt, ungdomar? För om de får det så tycker ju jag egentligen att Daniel Breitholtz är hur snygg och cool som helst. Men det beror på vad han sätter i stereon när han kommer hem från Berns sent en lördag. Idol-Daniels 'Sara'? Eller nåt okänt Van Morrison-spår? Magnetic Fields eller Agnes B-sidor?

//

give me westerjackan

Det bara blev höst. Höst som kryper under bomullsjackan och kavajen och den tunna sjalen. Nu minns jag varför jag aldrig använder den här sjalen på vintern, nu vet jag att jag måste köpa en dunjacka. Det finns bara ett som är värre än att bära tungt, att släpa den jävla datorn, träningskläder och mjölk uppför skituppförsbacken som är Skanstullsbron. Det värre är att frysa, släpa den jävla datorn, träningskläder och mjölk uppför skituppförsbacken som är Skanstullsbron. Särskilt då utan vantar när den första snöstormen kommer. Den är kanske två veckor bort. Sedan är varenda handske, halsduk, vinterjacka och snowjogging i storlek 38 slut.

Och jag tycker inte att det är ett dugg mysigt. Jag tycker att det är mörkt och oförsonligt.


Jag gillar min nya grej att inte gå någonstans på lördagar och vakna halv nio på söndagar och äta brunch halv tio för mig själv. Sedan har jag hela dagen och jag är färdig med tvätt och disk och frukost och dusch och jobb klockan 12. Då kan jag göra det som söndagar är till för, ta en eftermiddagslur, läsa tidningarna på Waynes, kolla idol-repriser, promenera Årstaviken runt och slöshoppa på Götgatsbacken.

//

I'm Britney bitch

Britta, hon som längtar adidasbyxor och småstadsliv, ohippa förortshem och vänner som inte ens kan stava till karriär. Hon skvimpade omkring med ett champagneglas på mångmiljonkontoret i skyhöga lackskor (och lite feber) hela eftermiddagen. Hon ordnade företagets genom tiderna dyraste ostkväll och avslutade kvällen med margueritas och toast skagen på Gondolen. Mycket urbant på min ära.

Hon borde gått hem och kollat på Idol istället.


//

vinskvimp och nysskvätt

Snoret rinner på kundmötet, vid tredje nysen ber jag nystårögt om ursäkt varpå den smått irriterade presschfen säger ' dig kanske man inte ska ta i hand mer'. Jag längtar till sängen, om  det inte var så ensamt där. Jag är trött på Operah Winfrey och på att diska med feber. Jag äter bara frukt och bröd och jag är urless på te, trots att jag har PG Tip (Tips?) i supersized format.

Micke vet inte när han kommer hem och han svarar svävande för han ska nog ut någonstans. Han är rädd att jag ska bli arg. S vill ses på Anglais och dricka vin. C också. Och de andra karriärhetsande babsen ska äta 1500-kronors middag på Riche. Micke skulle vilja att jag var så alltid. Urban, vinskvimpande mediechef i dyra klänningar. Det är onekligt creepy att hans favoritbild av mig är en som de närmsta från värmland aldrig ens sett. Ämma, mäj lurer dunte, säger Anders för vem jag är 5 år och älskar min gula klänning med Mimmi Pigg på. Den där skulpturerande gotlandstönten blir förvisso aldrig äldre än 13 för mig. Han hade grön tuppkam och strumpbyxor då och han gjorde SO-lektioner till ett living hell för Ulrica Jacobsson. Så var hon ju frisör också - inte SO-lärare.

Jag är varken vinskvimpande eller urban idag dock. Vi har ostkväll på jobbet. När den börjar sitter jag redan hemma med blommiga filten, äter salta skruvar och kollar på Idol.

//


Så många högar med löv att sparka i

Höst.
Jag vill bara bo på ett mansion i England och promenera med en äldre herre i min välskötta rosenträdgård. Han har tweedkavaj med läderpatchade armbågar och käpp. Jag har duffel, för övrigt. Och basker.

Det är det ena.

Jag vill också bo på en hed och äga en yorkshireterrier och ha oljerock på mig när jag går till puben i regnet. Jag dricker te ur blommig, tunna koppar i mitt stenhus. På kvällarna ligger jag i sängen, hör vinden vina och läser om mord på hedarna med skräckblandad förtjusning. Märkllgt nog är jag alltid ensam i stenhuset.

På mitt mansion bor det istället massor med människor och jag sitter och samtalar i öronlappsfåtöljer med sådana som är äldre än mig. Vi talar om svunna tider, om litteratur som de flesta har glömt och om den lilla bit mark vi planerar att sälja. Vi dricker konjak framför brasan och av någon anledning har vi tjänstefolk som springer omkring och dammar bokhyllor.

Jag behöver mer fritid att sparka i lövhögar på! Jag behöver ron att sitta framför brasor i öronlappsfåtöljer.

posing och puting

Jag är så trött på modebloggar och tjejer som tar kort på sig själva med självutlösare. Posar och putar i jeans från det och tröja från det. 99 procent av gångerna så outsägligt ocoolt så jag dör. Är det för att jag är 26? Men hur förklarar då Ebba von Sydow 'dagens outfit'? Det finns inget försvar. Det är inte okej. Vart är alla killar, vart är de som har något att säga? Samtidigt är det så otroligt ocoolt med bloggar om PR, politik, livsåskådning och prettomusik. Grabbar, ni blir inte publicerade i bokform för det där skitnödiga svamlet. Bloggen är en dagbok på ett språk vi inte ens visste fanns för 10 år sedan. Den är som gjord för skit och fan och analhål.

Nu är det bonde söker fru. Det är meningen med livet det.

E:et

Daytimesoapoperas

Sjuk. Det gick inte att gå upp imorse. Gick inte. Väcktes av upprörd informationschef - största kunden. Fixade i en timme med teknik; brandväggar, källkoder, skicklistor. Insåg sedan att det inte går. Inte idag. Trots nya, ljuvliga 501:or. Feber hela tiden. Och ont i magen. Ont i kroppen. Kan inte ens njuta av det faktum att jag kan titta på tv utan att någon märker. Operah Winfrey! Det är faktiskt Operah nu! Och ripoffen med Malou på fyran. Daytimesoapoperas. Vi har nästan slutat med det i Sverige. Förr gick både Dallas, Pantertanter, McGyver och Törnfåglar - de förlorade åren på dagtid.

Jag är ganska stylish som sjuk dock. Men jag luktar inte så gott. De två tar ut varandra.

The last supper

Jag måste backa ifråga om raggmunk. När jag blir gammal kommer jag tänka på mitt arbetsliv och minnas sådana här luncher så som jag minns idag att bo på flyghamnsgatan. Jag måste nästan rena mig med en apelsin och fyra liter vatten. Friterad, tjock raggmunk med för mycket lös och billig lingonsylt slängd över ofärdigt fläsk med tjocka ränder av fett. Jag tvingas äta, för det är affärslunch och jag blir bjuden och alla tittar på min tallrik och jag måste titta på mina lår. Jag tänker ju alltid att det är fruktansvärt onödigt att bli tjock av något som jag inte ens tycker är gott! Jag blir hellre tjock av dubbeldaim och mammas revbensspjäll på julafton och Lojs tzatski. Och risotto och ostsmörgåsar och varm oboy och pimentos de padron stekta i massor med olja och salta lakritsbjörnar och parmesanost och norsk tine helmelk och marängsvich.

Jag vill gå hem.

E


Svensson svensson

På dagarna har dessa kvinnor sina designväskor lojt slängda över armen på lunchdejten. Hälsotallrik med paprikakyckling och pinjenötter, bulgursallad med bresaola och indonesisk skaldjurspasta på Tamarindo. De röker Davidoff slim och knallar obehndrat omkring i 8-centimeters på kullerstenar. I rött lack tisdagen till ära. Jag längtar till Kronhallen lite. Och adidasbyxor. Jag vill ju ha raggmunk till lunch! Och hemgjorda köttbullar med rårörda lingon. Jag vill dricka mjölk hellre än Pellegrino och jag tycker visst att man kan äta en dubbeldaim efter lunch fast det är tisdag. Är jag hon? Sussie? Sussie med det spanska efternamnet. Sussie med naglarna och Pradakappan som hon slänger runt sig som vore det en oljerock. Hon skrattar aldrig så det hörs, hon dricker bara torra starkdrycker och jag tror inte jag sett henne äta en ordentlig måltid. Definitivt ingen dubbeldaim.

Jag ska kanske bo i hus då. Med träpaneler i furu. Med en sådan där välkommenskylt med ankor på. En stor anka och sedan 4 små med bokstäver på sig. I mina skåp finns lätta, yoghurt med smak och formfranska.

Du kan ta Britta ur värmland, men kan du ta värmland ur Britta?

E

...bonde and the city

Lördag. 9 ovanligt "lyckade" tjejer firar inflyttning i osedvanligt dyr , och beige, tremiljonersvåning i utkanten av Kungsholmen. Samtliga i LDB:s från alternativa svenska hypade designers. Framför allt Fifth Avenue Shoe Repair's i luftig bomull. Till det vintageskinn- och/eller sammetsjackor. På golvet - och skräpar - ligger designväskorna; Balenciaga, Dior, Chanel Vintage och Botkier. Vi sippar champagne varvat med Seven-Eleven-kaffe. Vi springer i omgångar till Sevvan - vi lånar Marc Jacobs-slipins och Hermés-paraply från värdinnan. I present ger vi bort en stekpanna för 4 000. Då blir jag från värmland. Vart är potatisstickorna, påsklämmorna och vinglasen från Duka? Lasse Åberg-tavlorna, grillbesticken och tomteservetterna?

Utanför den senast öppnade klubben ser alla tämligen ointresserade ut, vakten också. Står ni på listan, frågar han. Listan? Vi känner Bobba. Okej, säger vakten, ni får komma in, men 6 får betala. Vi fnyser tillbaka, ringer Bobba som 4 minuter senare ser till att vi har både champagne, VIP-stämpel  och rökrum på den för övriga gäster stängda uteserveringen.

Hemma på söndagskvällen är vi inte så där kvasiurbana längre. Men vi har heller ingen ångest för kreditkortsskulder. Vi tänder ljus och myser bland färgglada filtar och täcken. Vi tänder röda lampan och äter smågodis tills vi nästan spricker. Vi brunchar inte på grand och vi ser inte fotoutställningen på Nybrokajen trots det fina vädret.

Vi är bonde söker fru, inte sex and the city. Och det är ljuvligt.

RSS 2.0